Karadag'da bayram

Merhabalar,

Sosyal medya uzerinden bir kac el isi ve geri donusum grubuna uyeyim fikir almak, bilgi paylasmak adina. 

Gectigimiz haftalarda grubun birinde kozalaktan kapi susu yapan birini top atesine tuttular "Noel susu bu, sen Muslumansin" diyerek. Bir baska bayan plastik siseden bahceye sus yapmis domuzcuk seklinde (sisenin sekli cok uygun buna); nerdeyse cadi diye yakacaklardi kadini. Bir baskasi gamali hav motifi ile elindeki kumaslardan battaniye yapmis; nazilik, fasistlik, komunistlik, uygunsuzluk,.. demediklerini birakmadilar kadina. Oysa gamali hac figuru Sanskritler tarafindan binlerce yildir sans, bolluk, bereket, iyi enerji icin kullanildi; manyagin birine mal edilemez.

Iki sene once bir gelisimde Turk bir arkadasim komsumun domuz yetistiedigini gorunce olabildigince igrenen ve asagilayan bir yuz ifadesi ile komsumla konusmami istemisti domuz yetistirmemesi icin!..

Hemen her sene bir kac yuz defa denk gelir tepkisi "Musluman Noel kutlamaz" diye. Iyi de; Noel zaten Hazreti Isa'nin dogum gunu kabul edilen 24 Aralik. 31 Aralik sadece eski yili geride birakmak ve yeni yila pozitif enerji ile girmek icin yapilan bir kutlama; kime ne zarari var?

Bugun Kurban bayramınin ikinci gunu. Iki gundur "gavur" denilen insanlarin Muslumanlarin bayramini kutlama mesajlarini goruyorum sosyal medyada. Hasbelkader Musluman bir ulkede aynisi yapilabilir mi acaba? Yoksa tasa mi tutarlar yapmaya kalkani?





 
Bugune kadar Cin'den Amerika'ya toplamda 17 ulkede bulundum Turkiye dahil. Hemen her ulkede buyuk cogunluk diger din ve inanislara oldukca saygili. Bir kere komsunun biri sormustu dini inacimi; yok ki demistim. Kendi ulkemde "hayir olamaz, Islam'a inanmak zorundasin" vb dayatmalari yasamisken onlarca defa; burda ha iyiymis denip gecildi; bu bile buraya yerlesme kararimda ne kadar iyi yapmis oldugumu gostermekte.

Musluman toplumun geneli kendi inanis ve dusuncelerine saygi gosterilmesini sart kosarken; diger din ve dusunceleri gereksiz ve yok sayma cabasinda. Siddete varan dayatmalari ayri bir tartisma sebebi ama girmeye niyetim yok o konulara.

Arada komsularla kahve iciyoruz. Kahvenin yaninda rakija getiriyorlar, olmadi bira. Icki iciyor olusum beni basit ya da aranan bir kadin yapmiyor. Bira ya da rakija icmeyi seven bir kadin yapiyor sadece. 

Tek kadin olmam arandigim anlamina gelmiyor burda. Tek kadin olarak cok guzel tasarimlar ve geri donusumler yaptigimi konusuyorlarmis, bir baska komsu soylemisti Ingilizce bilen.

Bu paylasimi ozellikle Turkce hazirladim aciklayici olmak adina. Lutfen, sizin duygu ve dusuncelerinize, inanisiniza saygi gosterilmesini beklediginiz kadar sizde saygi gosterin diger insanlarin dini inanclarina, duygularina, dusuncelerine. Bu dunya herkesin!

Sevgi ve saglik dilegiyle; iyi bayramlar herekese
Zel

Comments