Iyi seneler Karadag

Soguk bir gunden merhaba

Nerdeyse bir ay suren yagislar son uc gundur durdu ama yerini soguklara birakti. Ne kadar soguk derseniz;

Kardelenleri actiracak kadar derim. 

Sadece karda acar saniyordum ancak soguklarda acmaya basliyor ve ilkbahara kadar devam ediyor guzellikleri ve mis kokulari ile dogayi senlendirmeleri.
Meteorolojik veri olarak ise hal ve ilerleyen gunler bu sekilde; sabah kar serpistiriyordu ki takdir edersiniz Akdenizde dogup buyumus biri olarak kar ve eksi bana oldukca yabanci konular. 

Daha onceki yazilarda bahsettigim gibi farkli bir takvim kullanildigindan Karadag'da iki Noel ve iki yeni yil kutlanmakta; bugun Orthodox mezhebi icin yeni yil. Iyi seneler diliyorum / Srećan  Nova Godina. 

Aralik ayi sinunda ulusal kanal buradaydi roportaj yapmak icin. Antalya gibi kalabalik bir sehirden (nufus 2.5 milyona yakindi en son) kalkip, Karadag'in kuzey kesiminda jki kedisi ile kucuk bir koye yerlesen ve hemen herseyi tek basina yapan bir kadin olarak dikkat cekmisim.  

https://www.facebook.com/191683917550186/videos/805634429992478

Linki burada eger bakmak isterseniz.

Bana gore Danilovgrad'in simgesi bu kopru. Nerdeyse ulkeyi bastanbasa gecen Zeta Nehri uzerine kurulu olan ve sehrin iki yakasini birbirine baglayan. Nehrin ayna effekti herzaman cazibeli gelmekte bana kendi adima. Bu kopru ayni zamanda Danilovgrad'ta gorulesi yerleri baglamakta; favori restoranim olan Obala (ki Viareggio'dan ssonrayedigim en iyi pizza), kirk yili askin suredir gelenek haline gelen; dunyanin dort bir tarafindan sanatcilarin katilimi ile olusmus olan Colony bahcesindeki acikhava tas heykel sergisi, cocuklarin doktorlarindan biri. Ama herseyden ote gorulmeye deger olan su goruntu.


Ahsap sandallar nehirlerde ulasim ve balikcilik icin oldukca yaygin kullanimdalar. Uzun suren yagmurlarin ardindan biraz kotu durumda olsalar da baharin gelmesiyle beraber eskisinden daha iyi olacaklarina emin olabilirsiniz.

Kaynaklari degerlendirmek adina; kardeslerimden birisi benimle bir video paylasti; hurma ile yapilabilecek bir tatli. Neden olmasin deyip denedim bende.



Bu birinci denemenin akibeti; ve tabi ki Haylaz'in marifeti. Sadece on saniye basimi cevirdim ve sonuc bu. Atlamasi ile gerisin geri ziplamasi bir oldu isidan dolayi ama iz birakti sipa oglum.

Ve ikinci deneme!

Koronadan oturu plan yapmanin ve yarini gormenin imkani yok ancak belki seneye yerellerle ve hurma ile bir seyler yapabiliriz onlara kazanc saglamak adina.  Ozellikle Japonya'da cok sevilen ve tukletilen; bana gore lezzetli ve bir o kadar da faydali bir meyve. Hatta belki bu meyve cicekler erik, kivi ve benzeri meyvelerle de denenebilir, bakalim bakalim.


Saglicakla,
Benek & Haylaz & Zel 















Comments