Karadag ikamet alma ve yenileme

 Soguk bir gunden ve bizden merhabalar,



An itibari ile halimiz bu. Gunduz kizimla, gece oglumla, bahcede smokin kedi ve beyaz kucu ile, arada gidip arabada oturup kendimle.

Basliktaki konuya gelirsek. Karadag'da oturum/ikamet almanin bir kac yolu var. En cok kullanilan ikisi sirket kurma ya da ev alma. Karadagca bilmedigimden ve sirket kurmanij maliyetlerinden oturu ev alma yolunu secmistim ben Antalya'daki evi resmi kurumlarin ihmalleri sonucunda basan sellerden oturu (20 ayda uc defa) dort yil boyunca hukuk savasi verip te tukenmekten oteye gidemedigim icin satmak zorunda kaldigimda. 

Genelde ev fiyatlari soruluyor bana ama bu sizin beklentilerinizle alakali, tavsiyem premiernekretnine ve Montenegroprospects sitelerine bakmaniz. Evi nerde, nasil, kac metrekare istiyorsaniz direkt arastirabilirsiniz buralardan. 

Onceki notlarda belirttigim uzere Antalya'daki evi Mart 2017'de satip, Mayis 2017'de de gelip burdaki evi aldim ancak tasinma calistigim proje bitiminde oldu bir yil once.

Ilk ikamet basvurusu icin sehirlere gore ufak farkliliklar olmakla beraber yaklasik gerekenler;

- Apostilli sabika sicil kaydi (adliye icinde yapiyorlar apostili, yoksa yurtdisinda kullanamazsiniz) (Yeminli tercuman tarafindan tercume edilecek)

- Tapudan alacaginiz evin sahiplik belgesi (bankaya belge ucreti yatirmaniz gerekiyor. Sehrine gore 5-10 Euro arasi bir meblag)

- Pasaportunuzun butun sayfalarinin kopyasi, (Yeminli tercuman tarafindan tercume edilecek)

- Bankada 3650 Euro oldugunu gosterir bankadan alacaginiz yazi,

- En az 30 gunluk saglik sigortasi (firmalara gore degismekle beraber 25-35 Euro arasi aylik bir ucret cikiyor)

- Karadag'a girdikten sonra 24 saat icerisinde turizm ofise yaptiracaginiz tescil (30 gunluk yaptirmanizi oneririm, gerekirse uzatma yapabilirsiniz.) 

Bunlarla sahsen basvuruda bulunmaniz gerekmekte. Ortalama 30-40 gunde ikamet cikiyor. Ilk basvuruda yaklasik 50 Euro bir harc yatmasi gerekiyor. PTT ya da vatandaslik numarasi olmadan islem yapan (Hippotekarna Banka var bir tek bildigim) bankadan yatirabilirsiniz. Ikamet almaya giderken dekontlari da goturmeyi unutmayin. 


Ikamet yenileme icin;

- Tapudan evin sahiplik belgesi asli,

-Pasaportun tum sayfalarinin kopyasi.

Istendi. Yenileme de yaklasik 40 gun surdu (11 Aralik'ta basvurdum, 20 Ocak'ta yeni ikamet kartimi aldim). Masraf olarak ise 28 Euro tuttu.

Sehirden sehre islemler ve masraflarin farklilik gosterebildigini duydum, bu yuzden eviniz nerdeyse ordaki MUP ofisine ugrayip daha net bilgi alabilirsiniz. 

Calisma izni de almak isterseniz onun da islemleri ve masraflari farkli. Bu yazdiklarim sadece ev alip ta ikamet almak isteyenler icin. Calisma izni icin MUP'a sorabilir ya da danismanlarla calisabilirsiniz.

Kolayliklar dilegiyle

Benek & Haylaz & Zeliha 


Comments

  1. Replies
    1. Cok tesekurler. Elimden geldigince bildiklerimi ve deneyimlerimi paylasmaya calisiyorum Karadag'da bir hayat dusunenlerle.

      Delete

Post a Comment