Karadag'da arac kullanmak

 Bol ruzgarli bir geceden merhabalar,



Bugun nihayet yagmur durdu anca goruldugu uzre hem siddetli ruzgar (20 km den cok daha fazla, arabayi golgeligin altindan cektim ne olur ne olmaz diye) hemde soguk disarda calismayi imkansiz kilmakta.

Arac satinalma ve tescil islemlerinden daha once bahsetmistim; peki ya Karadag'da araba kullanma?

Turkiye'deki yeni tip ehliyetler burda da gecerli. Arac kiralama yapabilir, arac kullanabilirsiniz kurallar cercevesinde. Nedir bu kurallar derseniz;

- Hiz sinirlarina mutlaka uyun; ozellikle okul civarlarinda cok dikkat ediyorlar buna. Cogu ekip aracinda seyyar radar var ve en olmadik yerde karsilasabilirsiniz. Hiz yaptiginiz yere ve astiginiz hiza gore 80 ila 3.000 Euro arasi para cezasi var.

- Alkol toleransi 0.3 promil; bu da bir kucuk bira kadar demek. Ki kaza yaparsaniz o bile aleyhinize donebilir. En kucuk kazada dahi hasar rakami sizden tahsil edilir ve odemek zorundasiniz. Maceraya gerek yok derim, arac kullaniyorsaniz alkol almayin; tercih sizindir.

- Arac lambalari gunduz de acik olmak zorundadir; yanmayan lamba ya da patlak ampulle denk gelirseniz polise sorun yasarsiniz. 

- Yayalarin birinci derece gecis onceligi vardir. Trafik lambasi varsa trafik lambasi, yoksa yaya gecisinden gecen yayaya durup yol vermek zorundasiniz; kimse korna calmaz, taciz etmez bu yuzden. 

- Donel kavsaklarda lamba yoktur; %98 kavsagin icindeki aracin gecis onceligi vardir ve buna uyarlar. %2 icin yine de dikkatli olmakta fayda var.

- Olmadik yerlerde park etmis arabalar gorebilirsiniz; trafik lambasinda, orta seritte, donel kavsakta; o yuzden aman dikkat. (Polis surekli kontrol ediyor olsa da anaokulu bebesi gibi davrananlar her yerde var malesef)

Eger arac sahibi iseniz;

- Ucgen ikaz,

- Aku aktarma kablosu,

- Reflektor yelek,

- Yedek ampul ve sigorta seti,

- Cekme halati,

- Ilkyardim cantasi 

Arabada bulundurmak zorundasiniz. Mevsimine gore kar lastigi ve kar zincirini de eklemeniz gerekir.

Ilginctir, yangin sondurme tupu zorunlu degil; biraz pahali geldi fiyatlar bana (18 Eurodan basliyor), bir gun Turkiye'ye gidebilirsem kendi ucgen setimi alip gelecegim. 10 ayda dort defa ucus iptali olunca besinciye araba ile gitmek gibi bir dusuncem var ciddi ciddi.

Pek cok kisiyi ozellikle hiz konusunda uyardigimda "Parasi neyse veririz" cumlesini duydum; lutfen yapmayin. Herhangi bir ulkeye gittiginizde ulkenizi, kulturunuzu temsil ettiginizi unutmayin. Isim olarak sizi kimse animsamaz ama "Turk" olarak herkes animsar, bu yuzden ozen gostermekte fayda oldugu inancindayim.

Saglikli ve keyifli surusler dilegiyle,

Zeliha 



Comments