Mutlu Noeller Karadag

 Hala yagmakta olan Karadag'dan merhabalar,

Dun yagmur biraz hiz kesince arkadaki buyuk nehir kuculmustu bugun sabah saatlerinde;

Ote yandan ogleden sonra baslayan ve araliksiz devam eden yagisla tahmin ederim baya dolmustur yine, yarina bakacagim artik elim kalbimde.

Bahcedeki pisinin yuvasi da yagmurlardan nasibini aldi. Her ne kadar sacak yapmis olsam da girisi islaniyordu yagmurlardan; gecici olarak boyle bir cozum buldum. Bu ayni zamanda gelip gecen kopeklerin iceriye koydugum havlulari almasina da engel olacak, pisi usumez ya da daha az usur boylece. Yagmurlarin bitiminde kalici ve pratik bir cozum uretecegim elbette. 

Daha once de bahsettigim gibi Orthodox nufusun fazla olusu ve Kataliklerle Orthodoxlarin farkli takvim kullaniyor oluslarindan oturu Karadag'da iki Noel ve iki yeni yil kutlanmakta. 

Bununla ilgili Ingilizce bir kaynak buldum yerel bir blogtan bakmak isterseniz;

https://www.myguidemontenegro.com/travel-articles/christmas-traditions-in-montenegro

Orda yazdigina gore farkli adetler var; cim, sarap ve ekmek ikrami, evin erkeginin gun dogmadan gidip mese dali kesip getirmesi, noel gunu eve gelecek olan ilk misafirin erkek olmasi gerektigi, vb.

Yeni bir seyler ogrendikce aslinda ne kadar az sey bildigimi gorup kiziyorum kendime. Bilgi koca bir okyanus ve cogumuzda sadece bir kac damla var elde. Ogrenmeye devam elbette; cahil insan bilmeyen degil, ogrenmeyi birakmis olandir 😉

Daha onceki notlarda belirttigim gibi Karadag'in gelenelsel ickisi rakija. Damitma yolu ile genel olarak uzumle yapilsa da farkli meyvelerden elde edilen bir icki. Basincli bir kaba meyveyi koyup altina guclu atesi yakiyorsunuz. Buhar bakir bir borudan gecip diger kazandaki suyun icinde dolasarak yogunlasiyor ve cesmesjnden rakija akiyor.


Bu mahserin dort atlisini yilin son haftasi almistim bir yerel foeticiden; elma, erik, armut ve ayva rakiya. Kulaga farkli gelse de deneyin derjm; ozellikle ayvaya bayildim kendi adima. Fotografi buyutecek okursaniz yapim yillarini ve alkol oranlarini gorebilirsiniz.  Eger Karadag'da iseniz ve siparis vermek isterseniz Đuro'nun numarasi 067456909. Podgorica Pod Volat civarinda; SMS ya da Viber uzerinden Google tercume ile iletisim kurmak mumkun. 


Sabahtan beri bolca silah sesi ve havai fisek patlamasi duyuldu; kedi cocuklarim korku icinde saklandi ya da birbirlerine sarilip durdular;

Huzurun resmini cizemem ama fotografini cekebilirim bolca 🤗 

Mutlu noeller Karadag
Saglicakla,
Benek & Haylaz & Zel



Comments