Karadag ehliyet alma

 Buza kesen bir gunden merhabalar,

Nihayet ruzgar bir parca hiz kesti, simdi buzlanma zamani;

Akdenizde dogup buyumus biri olarak eksinin matematikte bir deger oldugu konusunda israrliyim hala. Bunlar beklenen sicaklik degerleri; hissedilen degerler ozellikle kuzey ruzgarlari estigi zaman cok daha dusuk olacaktir korkarim. 

Arac muaynenin uzerinden uc hafta gecti ama hala yeni plakalar gelmedi. Karadagli komsumun yeni ruhsati 9.gun ulasmisti. Her ne kadar sigortasi yapilmis ve muayne yapildigina dair evragim olmasina ragmen ruhsatsiz trafik polisi durdurursa baya "eglence" olacagindan sehrin disina cikmiyorum.

Basliktaki konuya gelirsek; Turkiye dahil pek cok ulke mufredatinda yeri vardir; alti aydan uzun sureli ikameti olan yabancilarin ehliyetlerini o ulke ehliyeti ile degistirmesi gerekir.

Karadag'da yok diye biliyordum; arac kiralarken Latin alphabesi ile yazilmis gecerli bir ehliyetinizin olmasi yeterli. Temmuz ayinda bir Turk bahsetmisti ama Corona yasaklari ve resmi kurumlar buyuk oranda kapali oldugundan bilgi bulamamistim. Internet her zamanki gibi bir suru bilgi kirliligi.

Evet, Karadag'da da bu kanun gecerliymis. Oldukca kolay ve hizli; gecerli bir ehliyetiniz varsa Karadagcaya yeminli tercuman tarafindan tercume ettiriyorsunuz. (Turkce-Karadagca tercumandan yana sorun olunca Ingilizce-Karadagca tercumanla calistim yine) maliyet 15 Euro. 

Devlet hastanesinden saglik raporu aliyorsunuz; yarim saatte biten bir islem, maliyeti 20 Euro. (Goz bozuklugu, fiziksel saglik, ilac kullanimi, arac kullanma korkusu vb konulara bakiyorlar) ve son olarak 35 Euro bir harc yatiriyorsunuz (MUP ofisinden banka hesap bilgileri veriliyor) bankaya giderken ikamet/oturum kartinizi yaniniza almayi unutmayin.

 Biometrik fotograf MUP ofisinde gorevli tarafindan cekiliyor ve parmak izleriniz ile imzaniz aliniyor. Size ne zaman gelip teslim alacaginizi bildiren bir evrak veriliyor. Giderken ehliyet aslinizi da goturmeniz gerekli, sizden teslim alip, Buyukelcilige yolluyorlarmis onlar da. 


Bir hafta icinde de yeni ehliyetiniz hazir oluyor, size verilen evrakla beraber MUP ofisinden teslim aliyorsunuz. 

Eger hic ehliyetiniz yoksa Turkiye'den almanizi tavsiye ederim; Karadagcaniz cok iyi degil ise. Mufredat geregi egitimler ve sinavlar Karadagca yapiliyor zira. 

Turkiye ehliyetleri ile oldukca benzes; tahminim her ikisi de AB uyumlu duzenlendigi icin. Her ihtimale karsi Turk ehliyetimin de fotografini cekip ekledim evraklara. 

Bu resmi islemin bilgisi de bu sekilde, umarim faydasi olur.

Saglicakla
Zel 

Comments