Karadag vatandaslik

Gunaydin,

Her ne kadar yagmur nihayet durmus olsa da dun oglen baslayan ve saatte 30 km yi gecen kuzey ruzgarlari eve kapatti bu sefer. 

Karadag, cografya olarak adina layik bir bicimde daglarla orulu bir ulke ve bu iki seyi tetikliyor; ruzgar ve yagmur.

Rozaje, Berane, Žabljak gibi daha kuzey ve ic kesimlerde de kar yagisi olarak gosteriyor kendisini; iki metreye varan karlar var ve iyi ki diyorum bilmeden gidip oralardan almamisim evi 😁

Internette asiri bir bilgi kirliligi var. Bu yuzden oldukca fazla arastirma yapmis ve birebir 13 aydir burada yasayan biri olarak tekrar yazmak istedim bu konuyu; Karadag'da vatandaslik alma.

Ev alinca ya da sirket kurunca direkt vatandas oluyorsunuz diye bir yanlis bilgi var, %100 yanlis, inanmayin. En guncel bilgiler ilgili ulkenin buyukelcilik sayfasinda bulunabilir. 

Vatandaslik almanin iki yolu var suanda; ya ilk bes yil boyunca yillik gecici ikamet, sonraki bes yil icin bes yillik kalici ikamet alip 10 yil ikamet edeceksiniz ve 10 yil sonunda vatandasliga basvurabileceksiniz; ya da Karadag vatandasi ile evlenip en az uc yil evli kalacaksiniz. 

Ikametin de kendi icinde sartlari var;

- Yilda en fazla 30 gun ulke disinda kalabiliyorsunuz yenileme icin, yoksa sayac sifirlaniyor. Mucbir sebep olmasi halinde dilekce verip uc aya kadar uzatabiliyorsunuz bu sureci. Sirket kurma/calisma halinde sartlar farkliymis ancak benimki sadece ikamet oldugu icin o konuda bilgim yok. 

- Ilk bes yilin sonunda kalici ikamete basvurmak icin dil sinavina girmeniz gerek; en az A2 seviyesinde Karadagca okuma, yazma, konusma bilginiz olmali kalici ikamete basvurmak 

-Karadag cifte vatandasligi kabul etmiyor; dolayisi ole Karadag vatandasligina gecmek istiyorsaniz bulundugunuz ulke vatandasligindan cikmaniz gerekmekte. 


Aralik ayinda bitirilen ekonomik vatandaslik programinda yoktu bu sart, simdi farkli bir program uzerinde calisiliyor ancak henuz detaylarin hepsi belli olmadi. 

Size "direkt vatandas olursunuz, suresiz ikamet alirsiniz, hic bir sorun olmaz, vs" diyen olursa (bazen ulasip bunlari savunuyor insanlar bana "danisman boyle dedi" diyerek aksini belgelendirmeme ragmen) lutfen inanmayin. Dedigim gibi olmadi buyukelcilik sayfalarina bakin. 
Turkiye Cumhuriyet'i Buyukelciligi - Podgorica
("Dalgalan sende safaklar gibi ey sanli hilal")


Danismanlik isini ciddi anlamda yapan firmalar oldugu gibi, merdiven alti tabir ettigimiz firmalar ya da kisiler de var. Bu yuzden her duydugunuza hemen inanmayin. 

Saglicakla,
Zel 





Comments