Celikten gul cogaltma

 Nihayet acan bir gunden gunaydin,

Blogu her ne kadar buyuk oranda gunce seklinde kullansam da ailem ve arkadaslarimla haberlesmek icin; arada ne yapilir, nasil yapilirla da sade bilgi paylasimi yapayim istedim bundan sonrasina; +/- yorumlara ve fikirlere acigim.

Guller; hemen her bahcenin gozdesi, yuzlerce renk ve cesit ile doganin cazibeli guzelleri. Malesef gunumuzde insanlarin "mukemmelliyetcilik" akimina buyuk oranda kurban edildiler. Goruntu olarak essiz ama koku olarak renksiz guller hayli cogaldi. Oysa her yaratilan kendine has ayri bir guzellige sahiptir. 

Iklime ve bolgeye gore degismekle birlikte ortalama Eylul-Mart aylari arasi celikten (ekilmek uzete ana bitkiden alinan dal parcasi) gul cogaltmak icin hayli uygun bir zaman. Eger benim gibi yari karasal bir iklimdeyseniz tavsiyem kapali ancak gunrs alan bor alanda koklendirmeyi yapmaniz soguktan korumak adina 


Evin bahcesindeki ardiyenin acik yerlerini naylonla kaplayip bir bakima sera yaptim orayi. Boylece tohum ve celikle hem gunes aliyor, hemde nispeten sicak kaliyorlar. 

Hazirlayacaginiz ortalama bir kursunkalem uzunlugundaki celikleri bulabilirseniz perlit bulamazsaniz perlitli torfa sokabilirsiniz. Sureci hizlandirmak adina IBA (Indol Butirik Asit) koklendirme hormonu kullananlar hayli fazla ancak corona yasaklarindan dolayi bulundugumuz sehirlerden cikamadigimiz icin eski usulden decam ettim. 

Celik ya da dal koklendirmede en sik yapilan hatalar;
 -Toprak nemli olmali, islak degil.
- Aydinlik olmali; direkt gunes degil.
- Kok verdi mi diye topraktan cikarip bakilmamali

Koklenmeyenleri cikarip alttan kesip tekrar ekerken kazara koklenmeye baslayan bir dali da sokmusum, geri ektim ama tutmadi. Beyaz ceper olusmaya baslayan kokler.


Genel olarak yapraklar cikinca guller koklendi sanilmakta. Kokler gorulmedikce ya da bu sekilde saksi disina cikmadikca sadece filiz/yaprak vermis olacaktir.


Bu asamada kokler otsu yapida oldugundan saksidan cikarip baska saksiya ya da topraga ekerken olabildigince hassas olmakta fayda olacaktir. 


Her celigin tutma imkani yok malesef; ortalama %40 fire verdim hazirladigim celiklerden. Bu sizi yildirmasin ya da durdurmasin; denemek basarmanin yarisidir. 

Saglicakla
Zeliha 






İndol Butirik Asit



Comments