Amele yanigi nedir, nasil olur?

 Bol calismali bir gunden merhaba,

Nasil bir calisma derseniz baca icin destek demirlerini kesip, tum bahcenin otlarini bicip, bahcede rastgele cikmis olan sahlepleri bir araya tasiyip, tirpanin girmedigi dar alanlardaki otlari elle yolup ya da makasla kesip, uc defa minnak kedilerin gozlerine pansuman yapip, araya bulasik, yemek, vs sokusturup devam eden bir gun. Daha aksama ekmek yapacagim...

Normalde de pek beyaz tenli biri degildim ancak bahce isleri citayi baya bir yukariya tasidi sanirim;

Amele yanigi nasil olur derseniz bu fotografa bakabilirsiniz direkt 😁 50 faktor koruma kullanmama ragmen hal bu. 

Dun aksam oturup elzem islerin listesini cikardim. Bu ayni zamanda "istedigini yiyip te nasil kilo verilir" listesi oldu sanirim. 



Turkiye dahil pek cok ulkede yabani olarak ta yetisen sahlep bitkisini pek bilen yok. Malesef bilenler de genelde hepsini sokup aliyor. Oysa, ozellikle ikinci gorselde net olan yumrularda sert olanlar erkek, yumusak olanlar disi. Bitkinin devamliligi adina erkek yumrulari alip, disi yumruyu bitki ile beraber tekrar ekmek gerekmekte ki sonraki sene tekrar ciksinlar. Lutfen, doganin, tabiatin, hayatin devamliligi adina detaylara dikkat edin. 

Az miktarda oldugundan hepsini tekrar belli bir alana biraraya ektim. Onlari aktarma firsati bekliyordum otlari bicmek icin.


Elbette isin gerisi geride listede de goruldugu uzere. "Hamama giren terler" atasozu hesabi bahceli evde yasayip, dogaya asik olunca gereken yapilmali.



Yine otlari bicmeden once sinir otlari ve yabani kekikleri toplayip kis icin kurutmaya basladim. Gecen kis bitki caylarimin tamami dogadandi (gercek anlamda), bu sene de ayni; hatta daha fazla olacak gibi.



Ve yemekliklerimiz de yine dogadan. Bambu iskinlari daha once de yazdigim gibi Japonya basta olmak uzere Uzak Dogu'da hayli tuketilmekte; bahcede varken ve surgun verme zamani iken degerlendirmemek olmazdi. 

Hep dedigim gibi su pandemi sureci hakikaten zorlayici. Ote yandan gerek kedi cocuklarim, gerekse isler hem kafami, hem bedenimi surekli aktif tutuyor, mesgul ediyor. Bu yuzden pek cok kisiden daha sansliyiz burda olmakla.


Tabi ki kedi cocuklarim da sefasini surmekte birlikte olusumuzun. 

Saglicakla,
Biz 




Comments