Bahcedeki zararlilar ve tehlikeler

 Yorucu bir gunun aksamindan merhaba,

Havalarin isinmasi ile beraber uyanan sadece doga degil korkarim. Ayni sekilde ciyanlar ve yilanlar da uyanmakta. Yilanla mucadelede yasam alani etrafina kukurt ile hat cizerseniz nispeten faydasi olacaktir. Yilanlarin ust goz kapagi olmadigindan kukurt gozlerini yakar ve o bolgeden uzaklasirlar genelde. 

Buyuk oranda ucgen kafa yapisina sahip olanlar zehirli oluyorlar. Oluklu kertenkelenin ve engeregin gorsellerine bakarsaniz ne demek istedigimi daha iyi anlarsiniz. Yegenlerimden biri (Cagla 😘) fobi dercesinde korktugu icin gorselleri koymuyorum bu sefer ve sonraki dort ay 👶

Onun yerine bahcelerin onemli dusmanlarindan biri ile tanistirmak isterim bilmeyenler var ise;


Ilk bakista gayet masumane bir cicekmis gibi duran bu bitkinin adi canavar otu. (Hayir, Haylaz degil tehlikeli olan)

Wikipedia'da; "Canavar otu (OrobancheLamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir."

Diye aciklanmis. Kendisi fotosentez yapamadigindan etrafindaki bitkilerin suyunu ve besinini emmekte adete vampir gibi. Bu yuzden etrafindaki bitiklerin buyumesini engelliyor ya da olduruyor. Yapilabilecek yegane sey kokten sokup bahceden uzaklastirmak goruldugu anda. 

Bilinen 200'den fazla cesidi var bu bitkinin, masum bir cicek gibi gorunse de etrafindaki bitkiler icin hayli zararli. 

Yine ayni sekilde tirtil ve cekirgeler de uyanmaya basladilar. Eger koklamayacak ya da yemeyecekseniz ilaclamayi ihmal etmeyin bahcenizi. Forumlarda bahce zararlilari icin direkt zehirler onerilmekte ancak evinizde / bahcenizde evcil hayvan veya cocuk varsa, koklayacaginiz ya da yiyeceginiz seylerse ilac kullanmaniz gereken aman diyeyim! 

Zararli otlari mumkun mertebe kokten sokun ilac kullanmak yerine, zamanla azalacaktir. Eger sokulmeyecek yerlerde ise (bahce yolu kenarinda var mesela bende); bir litre kadar suya yarim cay bardagi kadar beyaz sirke, yarim fincan kadar camasir suyu karistirip fisfis yardimi ile puskurturseniz zamanda kuruduklarini gorebilirsiniz. 

Yine ayni sekilde gullerde olusan bitler icin bir litre kadar suya bir cay kasigi arap sabunu ve iki yemek kasigi kadar beyaz sirke koyup fisfisla uygularsaniz kisa surede temizlendiklerini gorebilirsiniz.

Beyaz sirkenin alkol orani %9 burada, bu yuzden direkt uygulanmamasi daha iyi olacaktir bitkiler acisindan. 

Cileklere gelen en bas zararli salyangozlar sanirim; meyvenin suyu ve ulasilabilir olmasi onlari cezbediyor. Bunun icinde etrafina tuz ya da kahve telvesi uygularsaniz buyuk oranda uzak tutabilir; onlardan once cilekleri yiyebiliriniz afiyetle.


Kalpten sevgiler,
Biz






Comments