Karadag'da Corona asisi

 Haylaz sayesinde erken baslayan bir gunden merhaba,

Tum dunyayi etkisi altina alan Corona pandemisi hayatlarimizi hayli kotu etkiledi. Yasaklar, sinirlamalar, hastaligin gecirdigi mutasyonlar derken psikolojik olarak ta sikintilarimiz oldu. Kendi adima tokalasmayi ve sarilmayi ozledim. Bir yili askin suredir market alisverisi vb mecburi durumlar disinda bahce kapisindan bile cikmadim genelde. 

Asilar salginin kontrol altina alinmasi ve nispeten hayatlarimizi geri almanin yegane yolu olarak gorulmekte. 

Karadag hukumeti bir kac ay once basladi asilamaya. Dunyanin cogunda oldugu gibi yas siralamasina koydular oncelik olarak. Ayni zamanda kamuda calisanlara oncelik verildi. Gectigimiz haftalarda ikameti olan yabancilarin asilanmasina da baslandi ancak trombosit, granulosit ve kan donoru olarak o markadan sakindim kendi adima. Yeni gelen asi icinse siraya girdik hem komsum, hem de ben. 

Asilama oncesinde bir minik bilgilendirme yapiliyor. Kronik hastalik, duzenli kullanilan ilac, ameliyat vb okup olmadigi hakkinda sorular soruluyor. Ayni sekilde olasi yan etkiler hakkinda bilgi veriliyor asi yerinde kizarma, 38 dereceye kadar cikabilecek ates, vb. Ve yine ayni sekilde gunun kalaninda istirahat edilmesi, agir is yapilmamasi ve alkol kullanilmamasi konularinda uyarilar yapiliyor. 

Asilama sonrasinda ise 10 dakika oturtuyorlar sizi orada olasi bir beklenmedik reaksiyon olursa diye. Bir belge veriliyor. Hangi asiyi, ne zaman, nerede oldugunuz ve sonraki asilamanin zamani bilgilerini iceren. Komsum sonraki gelisimize bir de asi karti verilecegini soyledi seyahatlerde kullanilmak uzere ki bu cok iyi olacak. Ulkeler iki doz asi olmasi halinde PCR testi sonucu aramamaya basladilar; tabi yatin ne getirir bilinmez.


Ulke genelinde asilama noktalari olusturulmus vaziyette. Ikamet / oturum kartinizla size yakin olana gidip randevu almadan asi olabilirsiniz 07:00-20:00 saatleri arasinda. 

Karafag hukumetine asilamayi bu kadar hizli organize ettigi ve yabancilara da asi sansi sundugu icin de ayrica tesekur etmek isterim. Ikinci dozdan sonra hayat bir tik daha nefes alinabilir olacak benim acimdan da. 

Saglicakla,

Benek & Haylaz & Zeliha

Comments