Gul ve ortanca cogaltma

Merhabalar,

Daha onceki yazilarda celikten gul cogaltma deneyimimi paylasmistim. Bir kac puf noktasini da aktarmak isterim.


Yanlis: Yaprak verince tutmustur.
Dogru: Kok verince tutar gul ve ortanca celikleri; kokler genelde disardan gorulur. Ortalama 70-90 gun surer kok vermesi. Oncesinde cikarip bakarsaniz muhtemelen zarar verirsiniz. Bu tuzden soldaki gorseldeki gibi kokler disari cikana kadar bekleyin derim. 

Yanlis: Celik ne kadar kalin olursa o kadar cabuk/iyi tutar.
Dogru: Ortalama kursun kalem genisligi ideal olandir. Kullanacaginiz celik ne kadar genis olursa o kadar zaman alir/zorlasir kok vermesi. Genc dallarda bu surec daha hizlidir.


Gerek gul, getekse ortanca celiklerini hazirladiginizda tepelerini muhurlemeniz gerekir. Bu hem celikteki su kaybini engeller, hemde davetsiz misafirlerin iceri girmesine engel olur:


Bu islem icin bitki marketten alacaginiz asi/budama macununu kullanabilirsiniz. Celikleri hazirladigimda sehirlerarasi seyahat yasagi oldugundan mum eritip icine bir tablet antibiyotik ezip koydum olasi hastaliklarin onune gecmek adina. En kotu ihtimal bunu yapabilirsiniz eger asi macunu bulamazsaniz.

Budama yaptiginizda da gul ve ortancayi gozlemlemenizi, varsa kurtcuk temizlemenizi ve gerekirse macunlamanizi/muhurlemenizi tavsiye ederim. Yoksa yukardan asagiya tunel acip bitkiyi oldurmekte bu minik canavarlar.

Ortancalar topraktaki demir otanina gore renk degistirdiginden diplerine demir tozu ya da civi gomerseniz rengarenk olmasini saglayabilirsiniz.

Subat ayinda yabancilar subenin ordaki copun yanindan bulup aldigim dallardan hazirladigim ortanca celiklerinin ucunde tomurcuk var. Ne cesit/renk acacak hic bir fikrim yok. Pasli cibi gomdum diplerine ikisinin; merakla bekliyorum. Ortancalarin cok gunes sevmedigini, yari golge aalanlaraekilmeleri gerektigini de animsatmak isterim bu arada.


Cogumuz gul soldugunda kafasini kopartiriz. Komsudan ogrendigim bir tuyo; gulun altindaki bes parvali yapragin uzerinden kestiginizde kuruyan cicegi bitki budandigini dusunup daha cok cicek aciyor. Elimle tuttugum uc parcali yaprak, altindaki bes parcali.



Test edildi ve onaylandi bu yontem de; gecen sene toplasaniz 10 gul anca acmisti; masallah bu sene sayamiyorum bile. 

Umarim faydasi olur. Sormak ya da eklemek istediginiz olursa lutfen yazin. 

Icerigi begendiyseniz paylasir misiniz sizde?

Saglicakla
Biz 


















Comments