Karadag'da iletisim hizmetleri

Sicak bir gunden merhabalar,

Mevsimsel anomaliler kapsaminda pek cok sehre devasa saganak dolu yagmakta Karadag'in. Orman yanginlari basladigindan tum kalbimle yagmur diliyorum bende en azindan.


Gectigimiz gunlerde bana yaklasik 20 km mesafede olan Niksic sehrine yagan dolular sanirim neden arabanin ustunde tente tutmak istedigimi aciklar. Insan doganin dengesini bozdukca, doga da insanin dengesini bozmakta...

Basliktaki esas konuya gelirsem; Karadag'da uc GSM operatoru var; M-Tel, Telenor ve T-Mobile.

Hepsinin kendine gore avantajli paketleri var. 2017'de evi tteslimalmaya geldigimde aldigim hatti hala kullandigimdan T-Mobile ile devam ettim. Oldukca fahis roamin ucretlerini dusunursek size de Karadag'da oldugunuz surece yerel bir hat almanizi tavsiye ederim.

Pandemi kaynakli surekli iptal olan ucuslardan dolayi havalimanini geldigimizden beri kullanamadim dort defa geri donusumu saymazsak. Oncesinde yolcu cikis kapisinda soldaki bufede satiliyordu kontorlu hat 5 Euro bedelle. Simkart ucreti ve ilave olarak kredi icinde. Eger paket tanimlamazsaniz internet cok pahaliya gelecektir; kontor yukleyip, paket tanimlayana kadar mobil veriyi kapatmanizi tavsiye ederim. Hatti almak icin pasaport ibrazi yeterli. Ayni zamanda gerek Android, gerekse IOS icin uygulamasi var Play store'da. Hesabi dilediginiz gibi yonlendirebilir, kontor yukleyebilirsiniz. Havalimaninda acik wifi internet vardi, hala olmali. Direkt wifi uzerinden islemleri yapip, size uygun olan paketi tanimlayabilirsiniz. 

GSM ile ilgili bir baska guzel haber roaming/dolasim. Haziran ayinda bati Balkan ulkeleri arasinda bir anlasma yapildi.


Bu anlasmaya gore Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadag, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sirbistan'a ait hat sahipleri bu alti ulkede hatlarini ve paket iceriklerini dolasim ucreti odemeden kullanabilecekler. 

Bu alti Balkan ulkesinde oturup ta, gunubirlik ulkeden ulkeye calismak icin giris cikis yapanlarin sayisi dusunulunce hayli iyi oldu bu anlasma. Her hangi bir gecerlilik/bitis suresi belirtilmediginden aksi duyurulana kadar gecerli olacagi inancindayim bu hizmetin. 

Turkiye'ye ait hatlarda Karadag icin dolasim/roaming ucreti 1mb internet 11 TL  arama 6 TL/dakika, aranma 50 kurus/dakika seklinde (eger zamn gelmedi ise) Dolayisi ile yerel bir hat telekomunikasyon masraflarinizi hayli dusurecektir diye dusunmekteyim; elbette tercih sizlerindir. 

Saglicakla,

Biz


 



Comments