Yag yag yagmur

 Kapali ve yagisli gunlerden merhaba,

Gectigimiz haftalarda Balkanlar icin ekstrem diyebilecegim sicaklikta gecen gunler heryeri ve herseyi kuruttugundan orman yanginlarini da tetikledi ulke genelinde. Bahcede guller, ortancalar ve kiviler olmak uzere bazi bitkilerim kavruldu malesef. 

Birkac gun once soyle bir yagdi gecti yagmur ama tatminkar degildi; doymadi toprak. Dun nihayet bir parca yagdi da ortalik serinledi. Bugunde firtina patlayacakmis gibi her an, umarim yagar biraz daha.

Normal kosullarda Karadag hayli yagmur alan bir ulke. Yine de yilin ortalama 250 gunu degisen oranlarda gunes gordugunden ozellikle makilik alanlarda ve kuru otlarin yogun oldugu arsalarda atilan cam sise ve benzeri atiklardan dolayi kolaylikla yanginlar cikmakta. Arazi yapisi orman yanginlarina mudahaleyi hayli zorlastirmakta bu noktada. 


Hali hazirda yagmur kaynakli evin icinde kalinca ufak tefek tadilatlari yapayim dedim. Eskisi olmayanin yenisi olmazmis. Iki acil durum aydinlatmasi da bozulmustu. Birinciyi yapmak kolaydi; uc yerde lehim atmis, temizleyip tekrar lehim yaptim (evet, lehim makinesi de var bende). Ancak ikinci de devrelerle ilgili bir sorun vardi ve olcum aleti yoktu. Komsumdan yardim istedim onda ampermetre oldugundan. Bir parca yanmis, degistirdi sagolsun. Elektrik kesintilerinde olmazsa olmazimiz acil durum lambalari. Eger sizin de bendeki gibi iki velediniz varsa evde; mumdan ziyade lambalari dusunun derim bir faciaya mahal vermemek adina.


Yagmurlu ya da ruzgarli havalarda en kazanan Benek ve Haylaz oluyor tahmin edilecegi uzere. Haylaz karnimda ve Benek dizlerimin altinda. 

Eklenti giris bolmesini yaparken hata yapip kirisi boyamamistim monte etmeden once. Kara siva duruyordu orda ve nasil yaparim diye bakiniyorduk birbirimize. Gectigimiz aylarda gelen bir arkadasimin yirtildigi icin atmak istedigi alisveris cantasi mukemmel uydu buraya. Kestigimmotifleri ahsap tutkali ile yerlestirip, arada kalan bosluklari beyaz renkli permanent markerla doldurup, uzerine koli bandi ile selofan cekince hayli hos durdu. Hem girise renk geldi, hem kara siva kapandi 😉

Mavi yildizlar simdiden hos duruyor kemerede; acilen ilave yildizlari yapip asmali ve isigini dosemeliyim. Yasasin ruhumdaki karga! 

Daha yapilan ve yapilacak islerin listesi uzun; onlar da baska yazilara.

Saglicakla,

Biz 


Comments