Evcil hayvanlarla uluslararasi seyahat

 Erken baslayan bir baska gunden merhaba,

Ulkeden ulkeye ufak farkliliklar olsa da evcil hayvanlarla seyahatin olmazsa olmazlari var uluslararasi seyahatler icin;

- Uc aydan buyuk olmali, (asilamalar daha oncesinde yapilamiyor),

- Pasaport/asi sertifikasi,

- Mikrochip,

- Kuduz asisi,

- Titrasyon test sonucu, (kuduz asisini duzenli yaptirdiginiz surece omur boyu gecerli bu test sonucu)

- Veterinerden saglik sertifikasi

Bunlar genel olarak istenenler; yine de seyahatten en az uc ay once varis ulkesi yetkililerine mail atip sormaniz en dogrusu bir aksilik yasamak adina.

Eger havayolu ile gidecekseniz, seyahat planlarinizi yaparken havayoku firmasi ile gorusmenizde fayda var. Kabin ici ve kabin alti tasima kurallari da havayoluna gore farklilik gostermekte. Benel ve Haylaz'la ilk gelirken Turk Hava Yollari ile gelmistik. Ordaki kural kardes ya da ayni ortamda yasiyorsa iki tanesi bir tasima kutusunda kabul ediliyordu. Eger kutu ile beraber agirlik 8 kiloyu gecmiyor ve istenen olculere uyuyorsa kabine alinabiliyordu. 

Benek ve Haylaz kutu ile 14 kiloyu gectigi icin asagi bagaja alinmisti. Hayatimin en zor yolcugu idi geriye donuk duyduklarimdan oturu. Bir kac yuz defa sormusumdur yer ve kabin gorevlilerine; "havalandirma acik mi, isitici calisiyor mu, asagida kedilerim var, aktarmayo yaptiniz mi,.." Muhtemelen biz ucaktan inince parti falan yapmislardir 😁

Corona virus kaynakli sinirlarin kapanma ihtimali kabusumdu olur da ben Turkiye'de iken kapanir ve cocuklar burda tek kalirsa diye; mutlak olum olurdu havalar bu ladar sogumamis olmasa bile.

Animsarsaniz arabaya bu seyahat icin bolme yapmistim on ve arka olarak ayirmak adina. Eger bir iki saatlik bir yolculuga gidiyorsaniz tamamdir ancak boyle uzun bir yolculukta (4250 km) onlaro kutuda tutmak adeta iskence olacakti. Tuvaletlerini, mama ve su kaplarini da koyunca arka taraf tamamen onlarin oldu. Gerci Benek bir sekilde on taraf gecmeyi becerdi bir kac defa. Birinde 90 ile giderken kucagima dustu, o tarafi kapatinca alttan teli kanirtip ayaklarimin arasindan cikip durdu zilli kizim. Durup arkaya geri koyma imkanim olmayan yerlerde kucagimda Benek ile kullandim mecburen arabayi.

Arka taraf tam komfordu onlar icin oysa. Gerci yine Benek (oysa usludur hatun) tolun yarisindan fazlasinda bagirip durdu arkada ta ki kucagima gelene kadar ya da ben arkaya yanlarina gecene kadar. Arada kulak tilaci dahi taktim dikkatimi yola vermek adina. 

Her sinirda "kedilerim de var" deyip evraklari uzatmis olsam da kimse acip bakmadi. Hos, istesem de saklayamazdjm onlari zira ne zaman dursam cama yapistilar disarda ne olup bittigini gormek adina. Siz yine de evraklarinizi tam hazirlayin. 

Ben sabah 7'den gecenin bir yarisina kadar kostururken onlar resmen yayildi, yatti ve dinlendi.



Buna ragmen geldigimizde ve ertesi sabahinda halleri buydu sipalarin. Tabi, anneyi onca kilometre boyunca arka koltuktan taciz etmek zor bir is, yoruldu sipalar! Benek'in bir ara hayli artan bagirnalarinda seytan bir kac defa durtmus olsa da "dur kenarda, ac kapiyi" diye; yapmadim elbette kedi kedisine 💗

Eger uluslararasi seyahat durumunuz varsa; mutlaka asilarini ve evraklarini surekli hazir tutun dostlarinizin. Ve imkan dahilinde komforlu alan olusturun araba ile seyahatlerinizde. Onlar hayatin emaneti bize...

Saglicakla,

Biz 













Comments