Ulkelerde arac kullanmak

 Hala yagan gunlerden merhaba,

Blogu okuyan biriyseniz, Benek ve Haylaz'in annesi olana kadar arac kullanmaya ara verdigimi bilirsiniz. Ozellikle Antalya'da ciddi anlamda dikkatsiz arac kullanildigi icin ara verdim. Ornek vermem gerekirse; bir gun is cikisi sirketin soforu ile giderken, sagdaki yoldan giden arac bizim bulundugumuz serit sadece gidis, onun bulundugu seritte ise sola donus yasagi ve yol vermesi gerektigine dair levha olmasina ragmen bizi gore gore sola dondu; ustelik icimizden gecmeye calisarak. 

Kaza sonrasi kendisine levhalari gosterince ozru kabahatinden buyuk dedikleri hesap bir aciklama yapmisti: "Bu levhalarin burada kullaniminin yanlis olduguna inaniyorum"!.. Kendisinin bizi gormesine ragmen hatali donus yapmasinin asla hatasi yoktu tabiki! 

Velhasil uzun yillar arac kullanmadim ancak Benek ve Haylaz'i asi icin goturmem gerekip te sorun yasayinca (Toplu tasima ve taksiler kabul etmedi, arabasi olanlar ipe un serdi, rent a carlar uzun zamandir araba kullanmadigim icin vermek istemedi, en son biri kabul etti goturmeye ki fazlasi ile benzin parasini verdim) Adana damarim kabardi ve "sizin de, arabanizin da" deyip gidip araba aldim. Arabayi almadan bir ay once direksiyon ve trafikte surus egitimi aldim bir hafta. Sedat Hoca sagolsun iftar saati trafigine sokup durdu beni yapmayin, etmeyin dediysem de; iyi ki de yapmis. Hatta Kaleici inis ve cikista rapma kalkisi yaptirdi bana ki Karadag'in rampalarinda ve daglarinda cok isime yariyor. 

Su ana kadar 7 ulkede arac kullanmisim. Alfabetik sira ile; Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hirvatistan, Karadag, Makedonya ve Turkiye. Ulkeler bazinda ozet gecmem gerekirse; 

- Arnavutluk ve Bulgaristan'da olmadik yerlerde seyyar radarlar var, dikkat edin. Hiz cezalari yapilan hiza ve yere gore 80 Euro ile 3.000 Euro arasinda degismekte. Karadag'da da artik kullanilmakta seyyar radarlar, o yuzden hiz sinirlarina uyun. 

- Makedonya'da yol yapim calismalari hayli fazla, bir anda ciddi anlamda bozuk yola girebilir, hatta yol olmayan yerlere denk gelebilirsiniz. Transit yollar genel olarak otoyol oldugundan 130'a kadar cikan hiz siniri ile rahatca gideceginiz yere varabilirsiniz.

- Kosovo'ya Karadag'dan gidecekseniz Granični prijelaz Kula kapisini kullanmayin; ozellikle kisin. Kar uzerine yogun sisle o keskin virajlardan rampa asagi inmek ciddi adrenalin sebebi, tercih sizindir.

- Ulkelerin hepsinin ortak kurali (Turkiye'de sart degil bildigim kadari ile) gunduz bile olsa lambalarinizin acik olmasi. Karadag'da yedek ampul ve sigorta seti bulundurmak zorunlu araclarda. Yanmayan ampul olursa polis ceza yazabilir ya da degistirmenizi isteyebilir. (Son far ve stop ampullerini ben degistirmistim ogrenmek adina)

Turkiye icin listeyi ayri tutmak istedim;

- Direksiyonun sol tarafindaki sinyal kolunu serit degistirirken kullanmayip direkt yola atliyorlar,

- Ayni sekilde serit degistirmeden once arabanin saginda ve solunda bulunan dikiz aynalarindan yolu kontrol etmeyip direkt serit degistiriyorlar,

- Donus/cikis yapmadan once seride girmek yerine son anda direksiyon kiriyorlar ki bir tanesi arabanin onunu aliyordu nerdeyse Antalya'da, ben son anda durdum ama sagimdan gelen araba carpti son anda direksiyon kiran idiota,

- Yerdeki serit cizgilerini uzerinden gidilecek bir sey sandiklari icin olsa gerek bir teker seritte gidiyorlar. Ayni sekilde seritler arasinda cekirge gibi ziplamalari gerektigine inaniyorlar sanirim; yoksa durmadan serit degistirip, arkadan gelen trafigi yavaslatmalarinin baska aciklamasi olamaz,

- Gostergedeki butun kilometreleri kullanma cabasindalar; 60 hiz siniri olan tek serit virajli tunelde 60 ile giderken arkamdan deli gibi korna calip, selektor yapan manyagin ustune, yollarda jet hizi ile gidenler bunu dùsundurttu,

- Yolda sadece kendileri oldugunu dusunuyorlar...

Bulundugunuz toplumda/ulkede siz kurallara uymaz/saygi gostermezseniz, baskalarindan da bekleyemezsiniz. Kaldi ki trafikte cok daha ciddi sonuclar dogabilir yapilacak hatalardan. Bu yuzden ozellikle hiz ve sollama konusunda kurallara uyun derim, kendiniz icin degilse bile sevdikleriniz ve sizi sevenler icin yapin bunu. 

Bildigim kadari ile hemen hepsinde alkol siniri hayli dusuk; Karadag'da bir kucuk biraya musade var, kaza durumunda o bile aleyhinize donebilir, bu yuzden alkol alacaksaniz arac kullanmayin derim.

Emniyet kemeri mecburi; mecburi olmasa bile takin. Evet; %100 hasari engellemez ama en azindan minimize eder, bu yuzden mesafeden bagimsiz olarak arabaya bindiginiz anda takin.

Gece gunduz lambalariniz acik olsun ve donuslerde mutlaka sinyal verin. Arabadaki elektrik ucretsiz, o yuzden lamba kullanmaktan cekinmeyin.

Ve lutfen hiz sinirlarina uyun; en fazla 15 dakika fark eder trafik canavari olmakla, uygun kullanmak arasinda. Yasam ile olum arasi ise bir an sadece... 

Saglicakla

Biz 


Comments

  1. Güzel bilgiler... şu kıvrımlı yol tam olarak neresi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekurler, Rozaje Karadag'dan Kosovo tarafina giden yol. Kar, yagmur, sis, rampa, tek serit, gidis gelis; hepsi bir ataya gelince ortalama 40 kmlik yol sinava donusuyor.

      Delete

Post a Comment