Hurma kurusu

 Merhabalar,

Turkiye'de "Trabzon hurmasi, Cennet hurmasi, amme, hurma, vb"  pek cok isme sahip olan bu lezzet dolu meyve Karadag'da "Japanske jabuka" olarak bilinmekte. Anlami Japon elmasi. 






Kendi adima dalindan koparip, elma gibi isirarak yemeyi sevdigimden ismi mukemmel uymus derim. 

Kuslar da kendi paylarina duseni aliyorlar bu leziz meyveden; paylasmak guzeldir.

Karadag'da, ozellikle kirsal kesimde hemen her evin bahcesinde var hurma. Karadaglilar meyve iyice olgjnlasinca kasikla icini yemeyi (aslinda icmeyi) seviyorlar.  

Oldukca saglikli ve besleyici olan bu meyvenin uzun sure saklanmasina imkan veren yontemler de mevcut. Kasim sonu/Aralik basi; meyveler tam olgunlasmadan kurusunu yapabilirsiniz.Dilimleyip, odun sobasinin kuzinesinde pisirme kagidi uzerinde kurutuyorum arada. Butun sene lezzetini ve tazeligini koruyor meyve.

Bir diger yontem; kabuklarini soyup, ipe baglayip, kaynar suda 3-5 saniye bekletip acik havada kurutmak. Bu islem yaklasik 30-40 gun surmekte. 


Suregelen yagmurlardan dolayi boyle bir sey icat ettim bende. Sobaya cok yakin olursa veya soba cok harli olursa tahta gibi kurur. Bu islemin yavas yavas olmasi gerekmekte. 

Surecin sonunda kuruyan meyve zamanla bu sekilde sekerle kaplaniyor. Bu tamamen kendi dogal sekeri; %100 organik. 

Bu, hurma ile yaptiklarimin sadece ikisi. Aralik ikinci yarida, meyveler iyice olgunlasmaya baslayinca pestil ve marmelat zamani gelecek;

Doga nimetlerini sundukca sunuyor bizlere, cok sukur 🙏🏼

Saglicakla,
Biz 





Comments