Merhabalar,
Turkiye'de "Trabzon hurmasi, Cennet hurmasi, amme, hurma, vb" pek cok isme sahip olan bu lezzet dolu meyve Karadag'da "Japanske jabuka" olarak bilinmekte. Anlami Japon elmasi.
Kendi adima dalindan koparip, elma gibi isirarak yemeyi sevdigimden ismi mukemmel uymus derim.
Karadag'da, ozellikle kirsal kesimde hemen her evin bahcesinde var hurma. Karadaglilar meyve iyice olgjnlasinca kasikla icini yemeyi (aslinda icmeyi) seviyorlar.
Oldukca saglikli ve besleyici olan bu meyvenin uzun sure saklanmasina imkan veren yontemler de mevcut. Kasim sonu/Aralik basi; meyveler tam olgunlasmadan kurusunu yapabilirsiniz.Dilimleyip, odun sobasinin kuzinesinde pisirme kagidi uzerinde kurutuyorum arada. Butun sene lezzetini ve tazeligini koruyor meyve.
Suregelen yagmurlardan dolayi boyle bir sey icat ettim bende. Sobaya cok yakin olursa veya soba cok harli olursa tahta gibi kurur. Bu islemin yavas yavas olmasi gerekmekte.
Bu, hurma ile yaptiklarimin sadece ikisi. Aralik ikinci yarida, meyveler iyice olgunlasmaya baslayinca pestil ve marmelat zamani gelecek;
Saglicakla,
Biz
Comments
Post a Comment