Karadag ikamet yenileme

 Merhabalar,

Gecen sene de yazmis olsam da blogu yeni takip etmeye baslayanlar icin tekrar ele almakta fayda oldugu inancindayim. 

Karadag'da fiyatindan bagimsiz olarak bir ev aldiginizda direkt ikamet alma imkaniniz var. Genelde ev fiyatlarini soruyorlar ancak bu evin bulundugu yere, tipine, metrekaresine, yasina, vb etkenlere bagli olarak degistiginden buna kesin bir sey soylemek yanlis olur. En guzeli gerek emlak sitelerinden, gerek yerel satis gruplarindan evi arayip bulmaniz.

Emlak uzerinden ikamete ilk basvurdugunuzda apostilli sabika sicil kaydi, pasaportun butun sayfalarinin kopyasi, hesapta 3.650 Euro olduguna dair bankadan yazi (10 Euro/gun olarak hesaplanmakta masraf), en az 30 gunluk ozel saglik sigortasi, tapu ofisten alacaginiz orjinal tapu kaydi, pasaport ve sabika sicil kaydinizin yeminli tercuman tarafindan Karadagcaya tercumesi istenmekte. 

Ilk başvuruyu da yapsaniz, yenileme icin de basvursaniz ortalama 40 gun suren bir surec ikamet, inanilmaz yavas ozellikle yenilemede. 13 Aralik'ta basvurdum ve 24 Ocak'a gun verdiler 3. olmasina karsin. 

Emlak uzerinden ikamet aldiginizda yilda 30 gun toplamda ulke disinda kalma hakkiniz var. Sureyi gecerseniz ikametinizi yenileme hakkini kaybedip, tekrar butin evraklari hazirlayip basvurmaniz gerekmekte. 

Yenileme yaparken en gec 30 gun once basvurmalisiniz; aman dikkat! Yoksa yine iptali ve tum belgeleri hazirlayarak sifirdan basvuru yapilmasi soz konusu

Yenileme yaparken sadece pasaportun butun sayfalarinin kopyasi ile, tapu ofisten alacaginiz orjinal tapu kaydi istenmekte. Teslim almaya gitmeden once bankaya harclari yatirmaniz ve dekontlari goturmeniz gerekmekte beraberinizde. 

Arac muayne gecerliligi 21 Ocak ancak yeni ikamet 24 Ocak'ta gelecek; olasi trafik kontrolde sorun olabileceginden komsu ile gidip sorduk. Yabancilarin arac ruhsatlari ikamet suresine bagli oldugundan risk almak istemediler once hakli olarak ancak basvuru yaptigimi, evragin elimde oldugunu ve MUP kaynakli bir gecikme oldugunu ifade edince insiyatif kullandilar. Yarina da araci muayneye goturecegim. 

Bunlar emlak uzerinden sadece oturum alinca yapilanlar. Calisma izni veya sirket kurulusu konularinda ve prosedurleri hakkinda bilgim yok malesef, bilen birine veya ilgili resmi kuruma basvurmanizda fayda var. 

Saglicakla,

Biz 





Comments

  1. Elinize sağlık. Emlak alarak oturum alacaklara ve bu yolla araba sahibi olanlara güzel bir bilgilendirme olmuş.

    ReplyDelete
  2. Cok tesekurler, faydam oluyorsa ne mutlu bana.

    ReplyDelete

Post a Comment