Karadag'da arac alma ve tescil etme

 Buz gibi Balkanlar'dan merhaba,

Dun aracin muaynesini yaptirdim ve cok sukur bir kerede gectik.

Karadag'da adiniza arac almak icin ikametiniz olmak zorunda. Ikametinizle beraber size bir yabanci vatandaslik numarasi veriliyor Turkiye'de 99 ile baslayan yabanci vatandas numarasi gibi. Bankacilik, abonelik, arac,.. hemen her islemde bu numaraya ihtiyaciniz olacak.(Jedinstveni matični broj građana (JMBG)) Benzersiz kişisel kimlik numarası (JMBG).

Araci baskasi adina alip, vekalet vb evrakla kullananlar da oluyormus ancak yasal sorumluluklar kapsaminda ben adima almayi tercih ettim.

Podgorica merkezde bulunan bir oto galeriye gidip, araci sectim. Ikinci el piyasasi hayli uygun burda. Autodiler web sitesi, Turkiye'deki arabam.com sitesine benzer. Oraya girip araclara bakabilirsiniz fikir icin. 

Araci secip, kaporayi ikametimin kopyasi ile vermemle islem basladi. Italya'dan getirilmis ikinci el bir aracmis, gumruk cekimi benim adima yapilip, arac muaynesini de yaptirip, getirip teslim etmislerdi iki yil kadar once. Turkiye'den farkli olarak burda trafik sube evraklari aliyor, plakalar hazirlaniyor. Ve anladigim kadariyla sadece Podgorica'da var. Dolayisi ile zaman alan bir islem plakalarin gelmesi. 

Size verilen/teslim edilen arac muayne evragi 30 gun gecerli trafik kontrollerinde. Zaten arac muayne ile trafik sigorta policesi duzenlendiginden pek sorun cikarmiyorlar trafik polisleri.

Yabancilarin araclarinda kayitli olunan ile ait olan iki harf, ilave olarak RP harfleri yaninda tescilin gecerli olacagi yil yazilmakta.

Gecen sene kazara 22 yerine 21 yazildigindan plakalarimin gelmesi daha uzun surdu. Arac muayne MUP ofisle gorusup bir evrak duzenlenmesini sagladilar elimdeki evraklarin bir ay daha gecerli olmasi konusunda yeni plakalar gelene kadar.

Karadag'da arac muayneyi ozel firmalar yapmakta. Hemen her yerde "Tehnicki Pregled" arac muayne istasyonu olarak gormeniz mumkun. Aracinizin mevcut ruhsatini ve arac anahtarlarinizi teslim ediyorsunuz gorevliye; onlar arac, egsoz muaynelerini, aydinlatmalarin kontrollerini yapip,  arac sigortasini duzenliyorlar sizin adiniza. Ortalama 30 dakikada islem tamamlaniyor. Size verecekleri evraklara lutfen sahip cikin. 
Uluslarasi gecerli ve ayni zamanda zorunlu olan yesil kart sigortasini da yine ayni yerden yaptirabilirsiniz plakalariniz ciktiktan sonra. Bu da ortalama 30 gun anlamina gelmekte. Gorevli 10 ila 15 gunde gelecegini soyledi, bakalim ne zamana ulasacak plakalar.

Zaman zaman polis ciddi anlamda en olmadik yerlerde kontrol edebiliyor. Bu yuzden arac sahibiyseniz lutfen dikkat edin hem araciniza, hem kurallara, hem resmi evraklara. 

Saglicakla,
Biz




 


Comments