Don zararindan korunma

 Soguk gunler ve gecelerden merhabalar,

Kis kosullarinin iyice hakim oldugu su gunlerde bahceleri bekleyen bir tehlike var; don. Gece yagan cig, sogukla karsilastigi anda hersey buza kesmekte. Bu, ozellikle yeni dikilen bitki ve fidanlar icin ciddi tehlike demek.




Turkiye'den getirdigim fidanlari gecen hafta dikmistim. Kokleri henuz gelismedi ve bu soguklar onlari kolayca oldurebilir. Bunun cozumu var elbette; don ortusu. 

Yapi marketlerden veya internetten bulup alabileceginiz don/kiragi ortusu ciddi anlamda yardimci olmakta bitkileri dondan korumak icin. 

Onlari ortmeden once gulleci ve bordo bulamaclari ile ilacliyorum kendi adima. Fungusit ve insektisid; ortu altindayken misafirler gelmesin diye. Fotograftaki detayi fark ettiniz mi bilmiyorum; ortunun altinda bir katman daha var. Soguk hava yukardan asagi indigi icin, fidanin tepesini korumak adina saksi yaptigim siseleri kullaniyorum. Ortu uzerindeki ince buz tabakasi uygulamanin gerekliligini de gostermekte.


Bahceyi hayaletler basmis gibi duruyor ortulerle. Bebekleri korumamiz lazim sonucta.


Azimle dikmeye devam gereken olcude kesip. Tahminen bir 4-5 tane daha gerekecek. Sizde bizim gibi soguk iklimde yasiyorsaniz ve bebek fidanlariniz varsa, bu sekilde korumaya alabilirsiniz.

Ilik gunler dilegiyle,
Biz 



Comments