Yildiz cicegi /Dahlia

 Yilin son gunlerinden merhabalar,

Hep dedigim gibi, doganin surekliligi acisindan tohum veren ciceklerin vazolarda olmasina veya hoyratca koparilmasina karsiyim. Bizim dogaya, doganin tohumlara ihtiyaci var yasamak ve yasatmak icin.

Yildiz cicegi veya dahlia bitkisi, dip yumrulari kadar, tohumla da cogalan bir cicek. Pek cok rengi ve cesidi bulunmakta bu zarif guzelligin. Bendeki katmersiz olanlardan. 


 Parmagimda gorulen minik sey aslinda bir tohum. Cicekler solduktan sonra arilar sayesinde dollenen bitki tac yapraklarini kapatarak tohumlarin gelismesi icin kendisini korumaya aliyor arka planda goruldugu gibi. 


Sarmalin icinde nispeten koyu renkte gorunenler ise tohumlar.


Tohumlari yataktan ayirnak icin biraz sabirli olmali ve ellerinizi kirletmelisiniz. Bu kalan yapraklar da kompost tankina gittiler israf edilmeksizin. 

Hep diyorum ya; ogrenmek bitmeyen bir surec diye. Gecen sene tohum yataklari kuruyana kadar beklemistim. Toplamda 20-30 tane tohum anca cikmisti. Yagmur ustune donlar binince, otsu yapiya sahip olan yatak tohumlari koruyamamis megerse. Bu sene nispeten yesilken topladim ve ayikladim. Sonuc ise bu. Dostlarla ve doga severlerle paylasilacak daha fazla tohum (Masallah).

Unutmayin, doga insansiz yasar; hemde cok guzel yasar ancak doga olmadan bizler hayatta kalamayiz. O yuzden onu korumaliyiz.

Saglicakla,
Biz 





Comments