Atesli hastaliklarda yapilacaklar

 Atesli gunlerden merhaba,

Paylasmistim kan bankasindan ucuk yuzunden red yedigimi. Doktor ozellikle bagisiklik sistemi goctugunde vucut tarafindan uretildigini ve alici icin sorun olacagindan kabul edemeyeceklerini. 

Aslinda kendimi son derece iyi hissediyordum; dun sabah ustumden kamyon gecmiscesine bir kas agrisi ve atesle uyanana kadar. Yillardir boyle hasta oldugumu animsamiyorum. Sagolsun "sevgili" SGK hala ikna olmadigindan verdigim onca belgeye ve onca yazismaya ragmen halen saglik guvencem olmadigi icin doktora gidemedim. Uzun yillar gemi insaa sektorunde calismis olmanin ve nispeten ilaclari taniyor/biliyor olmanin avantaji ile yine kendi gobegimi kesiyorum iki gundur. 


Toplumun cogunda "havale/yuksek ates sadece cocuklarda olur" diye bir yanlis kani var. Yetiskinlerde ateslenir ve onlarda da ciddi sorunlara yol acabilir. Peki ne yapilmali?

Ateslenen insan usudugunu sanir. Vucut ortamdan sicak oldugundan usur. Uzerini ne kadar orterseniz atesi o kadar kotu etkiye yol acar bedende. Bu yuzden uzerini cok kalin ortmeyin ya da ortami cok isitmayin. 

Bolca sivi tuketmelisiniz; vucut atesin etkisi ile su kaybedeceginden dengesi bozulabilir. Mumkun mertebe sivi /yumusak gidalar da faydali olacaktir halihazirda atesten yorulan vucudu daha da yormamak adina. 

Eger kisinin alerjisi yoksa parasetamol iceren ilaclar vucudun rahatlamasina yardimci olacaktir. Kisinin ilac gecmisini bilmiyorsaniz bu konuya girmeyin ama. 

Atesle beraber vucut asiri terler. Mutlaka sik sik kiyafet degistirip, kuru giysiler giymeli. 

Alin ve ense kokunde bulunan sogancik ve hormon bezlerini serin tutmak gerek (bu yuzden alna islak bez konur). Bacak arasi, dizlerin ve dirseklerin ic kismi da sogutma noktalari oldugundan nemli bezle kompres yapilabilir buralara.

Eger ates daha da yukselirse ilik suyla (asla soguk degil) nispeten faydali olacaktir. Tum bunlar fayda etmez, ozellikle ates 38.5'i gecerse bir saglik kurulusuna gitmekte fayda var tibbi mudahale icin. 

Ve tabi ki bolca istirahat. Haylaz kolumda ya da gogsumde uyumayi sevdiginden maske takiyorum uyurken onlara bir sey olmasin diye. Iki gundur corba icip yatiyorum gerisin geri. 

"Buyuduler, barinaga birak, sokaga at"vs diyenleri iyi ki dinlememisim. Sukurlerim kedi cocuklarim ๐Ÿงก๐Ÿ™๐Ÿผ

Saglicakla

Biz 

Comments